Hundens välfärd!

Uncategorized

 

En viktig aspekt i hundens välfärd är att hunden trivs i sin yrkesroll. Tycker hunden inte att det är kul på arbetet kommer den heller inte att leverera något resultat. Det viktiga är att inse när hunden inte mår bra och hunden ska inte behöva utsättas för något den inte trivs med i rollen som social tjänstehund.

När hunden visar beteenden som påpekar att den inte trivs får du som hundförare se över hela hundens situation. Om det är hela yrkesrollen som hunden inte mår bra av eller är det bara vissa delar. Det kan även vara bra att se över hundens privataliv, hälsa, foder samt allmäntillståndet över hela dygnet.

När vi arbetade på Hundhuset i Malmö stad vägrade Hicko helt plötsligt en dag att hoppa in i bilen. Jag förstod direkt att något var fel. Med lite motivation hoppade han in och vi körde iväg för att utföra dagen uppdrag. Hicko var seg och ville inte samarbeta. Jag lät Hicko vara ledig dagen efter så han fick vila. Efter vilodagen hoppade Hicko med glädje in i bilen igen och levererade fullt ut den dagen. Jag började se ett mönster och förstod att Hicko arbetade för mycket. Jag tog ett beslut att låta Hicko vila en dag i veckan och anpassa uppdragen utifrån hans förmåga och förutsättningar. Hickos glädje på arbetsplatsen kom tillbaka och han började leverera på topp igen.

Om Hicko har varit på utställning på helgen får jag anpassa aktiviteten på måndagen alternativt får han vara ledig. Jag sätter aldrig in något intensivt pass i anslutning till en utställningshelg, då påverkar det hans resultat i ringen.

Idag är Hicko i princip alltid motiverad i sitt arbete som social tjänstehund. Han strålar av lycka när han möter individen/individerna som han ska arbeta med. Jag vet vilka målgrupper och vilken typ av uppdrag som passar Hicko och i vilka situationer han kan vara den bästa resursen för tredje person. En viktig aspekt hos hundföraren är att se hundens förutsättningar, styrkor och utvecklingsområden.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OUR VERY

LATEST

Social tjänstehund är sjuk!

Social tjänstehund är sjuk!

Älskade älskade Hicko, min vän och kollega skrämde mig rejält i måndags kväll. Det började med att han inte ville äta sin mat på eftermiddagen. Min tanke var att det var för varmt så jag satte in matskålen i stallet och då åt han upp hälften ungefär. Sen när jag...

Sommar och hund

Sommar och hund

Nu kommer vi snart till en varm och härlig tid där vi även måste ta hänsyn till våra fyrbenta vänner. Det är många hundar som har svårt att hantera värmen och många hundar som älskar att ligga och sola ibland lite för länge för deras eget bästa. Det får bli tidiga...

Coronatider…

Coronatider…

När 2020 inte blev som det var tänkt. Det var året som skulle bli magiskt och företaget skulle ta fart. Precis när jag hade fått in fler hunduppdrag och flera bokade föreläsningar försvann dom lika snabbt igen när coronaviruset blev uppmärksammat. Det har varit en...

FIND US

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

@YOURINSTAGRAM